2017. máj 15.

Bőrünk egészségéért Peelingen avagy bőrradírozás.

írta: Hoffman Zoltán
Bőrünk egészségéért  Peelingen avagy bőrradírozás.

Ragyogó arcbőr, finom pórusok, kevés szarkaláb. A peeling különböző technikái ezek elérését szolgálják, egy vagy több hámréteg eltávolítása révén.

Peeling vagy bőrradírozás

 

Mielőtt a használatának a gyakoriságát kezdjük  megbeszélni, nézzük meg miért lehet rá szükség, és milyen típusú peelingek-kel találkozhatunk a drogériák polcain és kozmetikusoknál.

Napról napra folyamatosan nagyon finom, leheletnyi darabkákban kopnak le a bőrünkről a hámsejtek, melyek elhaltak, s elveszítették a víztartalmukat.

 A mindennapos tisztálkodás, törölköző használat ezt a folyamatot gyengéden elősegíti, így nem tud túlságosan megvastagodni.

peeling-1030x832.jpg

Napjainkban, már csak nagyon kevesen rendelkeznek ún. normál bőrtípussal, ahol a hám mindig friss, üde, tiszta és csak ritkán van szükség bőrradírra. A kevésbé szerencséseknek faggyú túl- ill. alul működési, zavara van, valamint vízhiányos problémák vannak a bőrével, melyek többé-kevésbé a szaruréteg megvastagodásához vezet. Ettől a bőr sápadtnak, fáradtnak tűnik és súlyosabb esetben láthatóvá válnak, a leváló korpapikkelyek. A bőr nehezebben lélegzik, és a hatóanyagok is sokkal kevésbé tudnak felszívódni a hidratáló krémekből.

Bőrradírozás fajtái lehetnek:

  • Mechanikai
  • Kémiai
  • Biológiai

 

Mechanikai bőrradír (peeling-ek): valamiféle dörzsanyagot tartalmaznak, krémes vagy zselés alapba ágyazva. A dörzsanyag a legkülönfélébb anyagok lehetnek. Pl. kukorica őrlemény, barna cukor, (melyek különböző méretű szemcsékben kerül forgalomba) polietilén golyócskák, kovaföld, magőrlemények stb. Természetesen készíthetik természetes vagy mestersége anyagból, ami hasonló tulajdonsággal bír, mint a természetes alapanyagú készítmények, az árból és összetevőiből tudjuk megállapítani.

Érzékenyebb, illetve nagyon pattanásos bőrön (aknés) vigyázni kell használatukkal, nehogy a fertőzést tovább vigyük a pattanások felszakításával ill. érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrön mikro- sérülések keletkezhetnek. Érdemes a finomabb szemcsés peeling-et választani.

Kémiai hámlasztás (peeling-ek): ezek az ún. AHA (Alfa Hidroxi Acid) peeling-ek), gyümölcssavakat (pl. citromsav, almasav), vagy tejsavat, glikolsavat, szalicilsavat tartalmaznak.

Ahogy az összetevők nevei is utalnak rá, a sejtek közötti kötéseket bomlasztják meg, ezzel gyorsabb hámlásra kényszerítve a szaruréteget, valamint ezáltal van hatással az új, friss sejtek képződésére.

Használatával viszont a tavaszi, nyári időszakban vigyázni kell, abba kell hagyni a kezelést, mivel fényérzékennyé válik a bőr.

 

Biológiai bőrradír (peeling-ek): proteáz enzimeket tartalmaz, melyek a bőr felszínén lévő fehérjét bontja. Szerintem ez a legkíméletesebb, minden fajta bőrön biztonsággal alkalmazható. Ma már többnyire növényi enzimeket használnak. A pórusok nyílásaiból is gyönyörűen kioldja a szennyeződést, ezzel megkönnyítve a kozmetikusoknak a tisztítási feladatait

(Pl. papain, bromelain, carpain.)

A különböző típusú radírokat szokták kombinálni is, pl. enzimes peelinghez diatóma földet, és egyéb nagyon finom, szinte por finomságú dörzsanyagot kevernek. Ezzel még mindig alkalmas az érzékeny bőrtípus kezelésére is.

Ha sikeresen kiválasztottuk a megfelelő radírt, akkor hetente egy-két alkalommal nyugodtan használjuk, de többször ne, mert a bőr hozzászokik és végül több problémát okoz, mint amennyit használ.

Kivétel természetesen a kúraszerű alkalmazása, amelyet inkább kozmetikusok, bőrgyógyászok végeznek.

Fontos, ha bizonytalanok vagyunk melyiket is használjuk, akkor forduljunk szakemberhez!

A bőr sejtjei húsz éves kor körül 28 nap alatt újulnak meg, ami normális esetben együtt jár a már elhalt, több millió elszarusodott sejt folyamatos leválásával. (Természetesen mindenkinél egyéni a szaru leválása, a szaruképzés folyamata.) A környezeti ártalmak, a helytelen bőrápolási szokások (pl.: túlzott tisztálkodás, napozás, nem megfelelő kozmetikumok használata) hatására, illetve a korral a szaruleválás folyamata lelassulhat, és ezáltal a száraz szarusejtek felszaporodhatnak. A megvastagodott szarutól a bőr nemcsak szárazzá, fakóvá, ráncossá válik, de számos probléma is felmerülhet (gyulladás, melyeket baktériumok okozzák és ebből fertőzés is kialakulhat). Ezért bizonyos esetekben hasznos lehet a bőrradír alkalmazása, használata.

A kereskedelmi forgalomban lévő készítmények különféle hámoldó anyagokat (emulgeálókat, savat, sót) tartalmaznak, amelyek erősségből kifolyólag is képesek felbontani a bőr szarusejtjeit összetartó kötéseket. A peelingek-be a fellazult szarusejtek leválásának elősegítésére, gyakran dörzsanyagokat (magőrlemények, cukor, homokszemcsék, műanyag golyócskák stb.) is kevernek, amelyek különböző méretűek lehetnek.

 

Mire jó a peeling?

  • megújítja, fokozza a vérkeringést, frissebbé, finomabbá teszi a bőrfelszínt, megszünteti a kisebb egyenetlenségeket, enyhíti a szárazság által kialakult ráncokat,
  • kisebb mértékben halványítja a festékfoltokat, (pigmentfoltokat)
  • részben szűkíti a tág pórusokat,
  • könnyebbé, tisztíthatóbbá teszi a mitesszerek eltávolítását,
  • csökkentheti a bőrön lévő felelős baktériumok számát, (aknék kialakulásáért felelősek)
  • a kisebb, finomabb bőrkeményedések könnyebben eltávolíthatóvá válnak,
  • az elhalt szarusejtek eltávolításával, fokozzuk a krémek hatásfokát.

All in One Hydrating Peeling

Hidratáló Peeling 300 ml

all-in-one-hydrating-peeling.jpg

Gyengéd, krémes peeling a test ápolásához, mely nagy mennyiségű könnyed hidratáló anyagot tartalmaz, így mind peelingként, mind balzsamként használható.

A termék krémes bázisában megtalálható apró dió, sárgabarack és mandulamag törmelékek mélyen tisztítják a bőrt és leradírozzák az elhalt bőrhámot, valamint nagyszerűen ápolják még a leggyengédebb bőrt is.

A regeneráló összetevőknek köszönhetően a peeling használata után a bőr puha és megfelelően hidratált lesz. Minden típusú bőrhöz tökéletes, élénkít és friss citrusos aromát hagy a testen.

Tudnunk kell azonban azt is, hogy ha a bőrradírozással eltávolítjuk a felső elhalt réteget, akkor a bőr nemcsak selymesebbé válik, de a védő anyagok is kioldódnak, s ezért a bőr védtelenebb lesz a különböző kórokozókkal szemben.  (pl.: hidrolipid). Így a kozmetikumokban lévő hatóanyagok is könnyebben felszívódhatnak.

All in One Regenerating Peeling

Regeneráló Peeling 300 ml

all-in-one-regenerating-peeling.jpg

Gyengéd, krémes peeling a test ápolásához, mely hidratáló és puhító hatású, így mind peelingként, mind balzsamként használható. A gazdag összetevőknek köszönhetően a peeling bőrsimító hatású. Az apró dió, sárgabarack és mandulamag törmelékek serkentik a mikro keringést és gyengéden eltávolítják az elhalt bőrhámot, valamint mélyrehatóan tisztítják a bőrt, ezzel helyreállítva a puha felületet, valamint az egészséges kinézetet. Tökéletes minden típusú bőrhöz, gyengéd csokoládés aromát hagy a bőrön.

Azt is fontos tudni, hogy ha a bőr hozzászokik a bőrradírozáshoz, egy idő után már kifejezetten igényli azt.

 Ne vigyük túlzásba a bőrradír használatát!Fontos tudnunk, hogy a hétköznapokban használt termékeknek, (arctisztító emulzióknak, szappanoknak, tusfürdőknek) is van peeling hatásuk.

18518591_120332000829003613_1635480095_n.jpg

                              Bernáth Judit :Bőrgyógyászati és anatómiai szakreferens.

 

Tonizálás jelentősége a bőr ápolásában.3.rész

 

                                         

 

Szólj hozzá

testápolás bőrradír Szépség Bőrápolás Öregedés gátló Ránctalanitó Peeling BlueNature Egészséges bőr