2021. jan 07.

A HATÉKONY FOGYÁS 10 PARANCSOLATA

írta: Hoffman Zoltán
A HATÉKONY FOGYÁS 10 PARANCSOLATA

18-single-default.jpg

HATÉKONY FOGYÁS

Az interneten rengeteg anyagot találhatunk fogyással és diétákkal kapcsolatban, azonban az információrengetegben könnyű elveszni.

Ebből a szövegből megtudhatod, hogy hogyan kezdd az elejéről a testsúlycsökkentést, megismered a fogyás fontos életmódbeli tényezőit.

Néhány tanács azok számára, akik szeretnék csökkenteni testsúlyukat.

1.    A fogyás olyan folyamat, amely sok időbe telik. A legnagyobb sikert akkor érheted el, ha véglegesen megváltoztatod étkezési szokásaidat, ahelyett, hogy ideiglenesen éheznél, rossz étrendet követnél és ki lennél téve a jojóeffektusnak (ami miatt mindig visszatérsz a kezdeti súlyodhoz).

2.    A legjobb az étrend kalóriaértékének fokozatos beállítása (amelyről a következő szövegben értesülhetsz részletesen), folyamatosan számolgatva, hogy hány kalóriát fogyasztottunk eddig. Az élelmiszernapló vezetése és a kalóriaszámláló-alkalmazás használata nagy segítség.

3.   Az éhség fiziológiai jelenség, ezért normális, ha a fogyás folyamata során éhes vagy, hiszen egyszerűen kevesebbet eszel, mint általában. Ennek ellensúlyozására alacsony energiatartalmú élelmiszereket fogyassz, vagyis olyanokat, amelyek kevés kalóriát tartalmaznak 100 g-ban, ilyenek például a zöldségek vagy a legtöbb gyümölcs is (főleg a bogyós gyümölcsök: az eper, az áfonya, a málna). A magas jóllakottsági indexű ételek, például a hal, a zabpehely, a teljes kiőrlésű tészta és a burgonya fogyasztása is fontos. Ez a tanács még jól jön, mikor rád tör az éhség.

4.    Ne feledkezz meg a fehérjékről! Feladatuk többek között az izmok, a csontok és a szövetek felépítése, fejlesztése és regenerálása. Gazdag fehérjeforrás a hús, a hal, a tojás, a tej és a tejtermékek.

5.    Az egészséges táplálkozás elvei szerint napi 4-5 étkezés ajánlott, de ez nem szigorú szabály. Az étkezések számát igazítsd életmódodhoz, és inkább azok rendszerességére koncentrálj, vagyis étkezz 3-4 óránként. Ne felejts el reggelizni! Így elkerülheted, hogy nassolni támadjon kedved, vagy ellenőrizetlenül egyél.

6.    A fizikai aktivitás elősegíti a súlycsökkentést. Válaszd azt a mozgásfajtát, amelyik a legjobban tetszik, így nagyobb az esélye, hogy rendszeresen fogod végezni. A fizikai aktivitás (felnőtteknek heti 150 perc) elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez. A rendszeres testmozgás felgyorsítja a fogyást és segít megtartani az elért súlycsökkenést.

7.    A hidratálás egy másik fontos összetevő fogyókúra során. Ne felejtsd el sok folyadékot fogyasztani, a legjobb, ha vizet iszol. A cél kb. napi 2-2,5 l (8-10 pohár) fogyasztása legyen. Adhatsz a vízhez mézet, citromot vagy mentalevelet. A folyadékbevitelhez tartozik a koktélok, a tea, a kávé és a gyümölcslevek fogyásztása is.

8.    A fogyást a megfelelő alvás és a pihenés is elősegíti. A legoptimálisabb alvási idő 7-9 óra. Amikor stresszesek vagyunk, fáradtak, kimerültek vagyunk, a kortizol, vagyis a stresszhormon szintje megnő testünkben, ami jelentősen akadályozza a súlycsökkenést. Amikor rossz kedvünk van, többet ennénk, ilyenkor gyakran nyúlunk édességek és sós nasik után. Ezek az ételek sajnos igazi kalóriabombák.

9.    Egyél házi ételeket. A gyakori „éttermezés” és a gyorséttermek könnyen keresztbe tehetnek a fogyásodnak. Az ilyen típusú ételek magas kalóriatartalmúak és sok olyan összetevő van bennük, mint pl. telített zsír és só, amelyek nagyfokú fogyasztása károsítja az ember egészségét.

10.    Rendszeresen járj vizsgálatokra! A fogyás megkezdése előtt érdemes alapvető vér- és vizeletvizsgálatot végeztetni. A túlzott testsúly növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a hiperkoleszterinémia és az érelmeszesedés kockázatát, ezért fontos a megelőző vizsgálatok elvégzése.

Ne feledd:

A hatékony fogyás az étkezési szokások megváltoztatásával, és az étrendben lévő kalóriák számolásával érhető el igazán. Ne feledd, fontos, hogy az étrended tápláló legyen, egészséges termékből álljon, mozogj, hidratáld a tested, pihenj eleget és lehetőleg használj étrend-kiegészítőket!

 TOVÁBBI RÉSZLETEK 

Szólj hozzá