2017. máj 15.

Szakértői vélemény:tonizálás jelentősége a bőr ápolásában.

írta: Hoffman Zoltán
Szakértői vélemény:tonizálás jelentősége a bőr ápolásában.

Tonizálás jelentősége a bőr ápolásában:

Az egészséges bőrért fontos a bőr harmonizálása, hidratálása, frissítése és megnyugtatása különféle speciális tonizáló készítményekkel, melyek segítenek tökéletesen kitisztítani a bőrt. A bőrtípus alapján válogathat a különböző tonikumok vagy micelláris vizek közül, melyeknek antioxidáns hatásai vannak, és erősítik a bőr ellenállóképességét.

micella.jpg

Sokan tudják, de azért leírom: a tonizálás mindig a lemosást követő első lépés az arcápolásban. Régebben az volt a tonik szerepe, hogy visszaállítsa a bőr pH értékét. Ez akkor volt fontos, amikor még a szappanoknak és a lemosóknak erősen lúgos volt a ph értéke, ami nem tesz jót a bőrnek.

A korszerű, kíméletes, vízzel könnyen leöblíthető lemosókkal más a helyzet. Mivel ezek nem (vagy csak alig) változtatják meg a pH-értéket, a bőr képes önmagának egyensúlyban tartani az egészséges pH-szintet. Így a tonikok eredeti szerepe már valóban nem aktuális. Viszont a tudomány jelen állása szerint is a bőrnek arcmosás után szüksége van olyan hatóanyagokra, amik besegítenek a felszíne helyreállításába, karbantartásába. Ezek elsősorban az antioxidánsok és a bőrazonos vegyületek (mint például glicerin, zsírsavak és keramid), amikből egy jó toniknak jócskán tartalmaznia kell.

Nézzük meg, milyen tonikok vannak:

  1. Alkohol alapú termékek: gyakran tartalmaznak alkoholon kívül összehúzó vagy csípős hatású, bizsergető érzést kiváltó összetevőket is, mint például mentolt vagy csodamogyorót. Az ilyen tonikokat mindenképpen kerüld, mert hosszabb távon a szabad gyökök elszaporodását idézik elő és irritációt váltanak ki, ami nem tesz jót a bőrnek.
  2. Víz és glicerinalapú vagy glikol alapú tonikok illatanyagokkal: például rózsavízzel, citrus félék illóolajával. Ezeket a termékek általában frissítő arcvízként emlegetik, de csak kicsit tesznek. A bennük lévő erős illatanyagok a bőrirritáció és allergia gyakori okai.
  3. Vízbázisú termékek hasznos összetevőkkel: Nagy arányban tartalmaznak például bőrazonos vegyületeket, antioxidánsokat vagy olyan sejtkommunikáló hatóanyagokat, mint a niacinamide. Csakis ezeket a tonikokat ajánljuk mindenkinek, ezeket viszont különösen.

Folyékony emulziók

A folyékony emulziók fehér v. esetleg színezett tejszerű készítmények, amelyek alapozóként használhatók. Száraz krémekre emlékeztető, a bőrbe maradéktalanul felszívódó, matt készítmények.

1., Arctejek:

A bőr letisztítására szolgáló készítmények, melyek tartalmaznak jó tisztító és puhító hatású paraffinokat, bőrrokon növényi-, állati-, mesterséges olajokat, vízmegkötő anyagokat, illatosítókat esetleg színezékeket is.  O/V és V/O is lehet.

  • mandulatej:  víz-, és zsírhiányos bőrre kiválóan alkalmazható, hamar romlik, ezért használata visszaszorult.
  • balzsamos arctej: balzsamok rózsavízzel készült emulziója. (Kozmetika történet, nem használjuk)
  • szkvalános arctej: zsírhiányos bőrre használjuk.
  • izopropil-mirisztátos arctej: vízhiányos bőrre használjuk.
  • trietanolaminos arctej: korpás szeborreás bőrre használjuk

18518591_120332000829003613_1635480095_n.jpg

                                           Bernáth Judit :Bőrgyógyászati és anatómiai szakreferens.

 

Mely szérumokat ajánljuk nappali és éjszakai tonizáláshoz  3.rész

 

Szólj hozzá