2018. máj 11.

SAV-BÁZIS EGYENSÚLY

írta: Hoffman Zoltán
SAV-BÁZIS EGYENSÚLY

Legegészségesebb egyensúly

Sav-bázis egyensúly

 

A „sav-bázis egyensúly’ megfogalmazás leggyakrabban az iskolai kémia órákra emlékeztet bennünket. Ennek ellenére mindannyiunkra vonatkozik, mivel a szervezetünk egy kis kémiai gyár.  

A sav-bázis egyensúly egy olyan állapot, melyben a kationok (pozitív töltöttségű ionok) és az anionok (negatív töltöttség ionok) egyensúlyban vannak a testnedvekben. Ezt a nedvsejtek megfelelő pH értéke, valamint a megfelelően lezajló életfolyamatok befolyásolják.  

4248185dacd0d4258efafbf5c957ed1a.jpg

Legegészségesebb egyensúly

A sav-bázis egyensúly akkor alakul ki, amikor a vér pH értéke 7,35-7,40. A magasabb pH érték a lúgos összetevők túlsúlyát, valamint a savas összetevők kisebb arányát jelenti. A megfelelő sav-bázis egyensúlyra a savas ionok enyhe túlsúlya jellemző. A sav-bázis egyensúlyt fel lehet borítani. A szervezet veszélyes, amikor a vér pH értéke alacsonyabb mint 6,8, vagy magasabb mint 7,8. Szélsőséges esetben a fehérjék denaturációjára kerül sor, a sejtenzimek működése, valamint a légzési gázok cseréje leáll.

Acidózis (elsavasodás)

A 7,35 alatti pH érték a sav-bázis egyensúly felborulására és a savasodás irányába történő elmozdulásra utal - ezt nevezzük elsavasodásnak (acidózisnak). Annak hatására kerül rá sor, hogy a lúgos ionok koncentrációja csökken, a savasaké pedig megnő. Minél alacsonyabb a pH érték, annál savasabb a vérkép. A leggyakrabban fogyasztott ételek savas kémhatásúak, ezért egyre gyakoribb problémát jelent az elsavasodás. A szervezet számára ez egyfajta stresszt jelent, melynek a szervezet a lehetőségeihez mérten próbál ellenállni. Megnöveli a tüdő szén-dioxid kibocsátását, valamint nagyobb mennyiségben termel ammóniát. Amennyiben a védelmi mechanizmusok nem megfelelően működnek és a savasság megnő, az élet minősége lecsökken.

A betegség krónikus formája az alábbi módon nyilvánul meg:

  • fejfájás,
  • álmosság,
  • rossz közérzet,
  • szívritmuszavar,
  • valamint állandó fáradtságérzet.

A hosszan tartó elsavasodás magasabb vérnyomáshoz, cukorbetegséghez és vesekőhöz vezethet.

Alkalózis

Alkalózisról akkor beszélünk, amikor a pH érték 7,40 feletti, a vérkép pedig egyértelműen lúgos kémhatást mutat. Annak hatására kerül rá sor, hogy a lúgos ionok koncentrációja megnő, vagy a savasaké pedig lecsökken. A szervezet az alkalózis leküzdése érdekében a vizelettel több bázisképző vegyületet távolít el, valamint ezzel egyidőben felfogja a szén-dioxidot. Az alkalózis okai többek között: nem megfelelő étrend, túlzott hidrogénion veszteség, hypokalaemia. Az alkalózis hányás, hasmenés, gyomornedv veszteség, fokozott vizeletkiválasztás, vagy alkalizáló gyógyszerek szedése miatt alakulhat ki. Az alkalózis tünetei közé tartozik a túlzott izzadás, hirtelen álmosság, asztma, hipotermia vagy izomfájdalom.

Fontos étrend

A megfelelően kiegyensúlyozott étrendben nemcsak az elengedhetetlen tápanyagok mennyiségi bevitele fontos, hanem az arányuk is. Ahhoz, hogy a sav-bázis egyensúly ne boruljon fel, fontos a savasító és lúgosító ételek kiegyensúlyozott bevitele. Az, hogy milyen jellegű a tápanyag, attól függ, hogy milyen elemeket tartalmaz. A legfontosabb savasító elemek: kén, foszfor, klór, a lúgosítók pedig: kalcium, kálium és magnézium. A megérzésünk gyakran az, hogy a savasító hatású ételeknek savanyú íze kellene, hogy legyen. Ez félreértés. Savasító hatású a hús és hústermékek, baromfihús, tojás (főleg a sárgája), sajtok és tejoltók. A gabonafélék (főleg a finomítottak), valamint mindenekelőtt a cukor és az édességek szintén ilyen termékek. Másrészről az alkalizáló termékek főleg a savas ízű zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek, valamint némelyik mogyoróféle. Az egyik leginkább lúgosító hatású gyümölcs a....citrom. Savas ízükért a szerves savak felelnek, melyek nem befolyásolják a sav-bázis egyensúlyt, a benne megtalálható elemek pedig kivételesen lúgos hatásúak. A semleges tápanyagok a következők: vaj, margarin, növényi olajok, friss tehéntej, savó és tejszín.

Savasító erő

Ha kielemezzük az étrendünket, észrevesszük, hogy az étrendünk alapját képező tápanyagok nagy része határozottan savasító hatású összetevőket tartalmaz. Ezen felül megállapításra került, hogy a lúgosító hatású termékek alkalizáló képessége kisebb, mint a savasító termékek savasító hatása. Ezért az étrend sav-bázis egyensúlyának megtartása érdekében több lúgosító hatású termék fogyasztása szükséges. 
Sajnos még mindig túl kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Ebből az okból kifolyólag egyre több lengyel állampolgár küszködik elsavasodással. Azoknak az embereknek az esetében, akik nem képesek önállóan leküzdeni a savasodást, érdemes figyelembe venni a savmentesítő terápiát, mely határozottan gyorsabban képes javítani a közérzeten és egészségen. A kúra elkezdése előtt érdemes konzultálni dietetikussal vagy orvossal.

Savasító élelmiszerek Lúgosító élelmiszerek
Gabonatermékek: árpa, zabpehely, fehér rizs, tisztított tészták és búzakenyér Zöldségek: saláta, répa, cékla, burgonya, zeller, paradicsom, karfiol, káposzta, retek és hagyma
Hús: sertés, marha, baromfi, hal Hüvelyes növények száraz magjai: fehérbab, szója, lencse, bab, borsó és csicseriborsó
Tojás és tojássárgája Tej és tejtermékek
Tejoltók Dió, mandula
Cukor, sütemény, édesség, fagylalt Friss és szárított gyümölcsök: feketeribizli, citrom, narancs, őszibarack, eper, szilva, alma, kivi, szőlő, ananász, körte
Kávé, tea, szénsavas édes üdítőital, édesített gyümölcslevek Zöldség- és gyümölcslevek

Az élelmiszerek megfelelő párosítása:

Reggeli:

Teljes kiőrlésű zsemle + túró + paradicsom + tejes kávé
Teljes kiőrlésű kenyér + bélszín + paradicsom + kakaó tejjel
Zabpehely + tej + banán + dió

Ebéd:

Burgonya + marha + cékla + menta
Árpa + borjú + sárgarépa + paradicsom + kompót
Teljes kiőrlésű tészta + sertéshús + hagyma + paradicsomszósz + káposztasaláta + olívaolaj

Uzsonna:

Természetes rizs + alma + körte + fahéj + természetes joghurt
Gyümölcssaláta: egres + cseresznye + málna + ribizli + görög joghurt
Zöldbab + vegyes saláta + avokádó + vörösbab + olívaolaj + teljes kiőrlésű pirítós

Vacsora:

Graham zsemle + tojás + feta sajt + saláta + paradicsom + lenmagolaj
Párolt tőkehal + sárgarépa + petrezselyem + fűszerezés + bulgur
Tönköly liszt palacsinta + szezonális gyümölcs + túróval

Az alábbi párosításokat érdemes elkerülni:

Reggeli:

Búza + vaj + lekvár + fekete kávé
Búzakenyér + sajt + ketchup + tea
Zsemle + virsli + ketchup + fekete kávé

Ebéd:

Burgonya + sertésmáj sült hagymával
Rizs + sertéshús + sült káposzta + sör
Búzatészta + darált sült hús + sárga sajt

Uzsonna:

Sült krumpli + ketchup + narancs
Chips + sós földimogyoró + sör
Torta + csokoládé + fagylalt + kávé

Vacsora:

Búzazsemle + sült gomba + sült hagyma + sajt + ketchup
Búzakenyér + keménytojás + majonéz
Búzatoast + sertés + sör

                                                                                                                     Dr. Aleksandra Czarnewicz-Kamińska
                                                                                                                                       Független Ételszakértő

dr-in.jpg

 

Dietetikus, ételszakértő, étkezési tanácsadó. A Varsói SGGW Egyetem Emberi Táplálkozás és Fogyasztástudományi karának végzős hallgatója. Újságíró, több magazinnak is a munkatársa az emberi táplálkozás és egészség terén, ételszakértő, lektor, tv-s és rádiós programok vendége, diplomás pedagógus, a Lengyel Dietetikus Szövetség tagja.

Szólj hozzá

fogyás Egészség Tiszta Méregtelenités Detox természetes termék BlueNature Ph body balance Sav-bázis