2016. okt 28.

Arabica kávé

írta: Hoffman Zoltán
Arabica kávé

Arabica kávé eredete!
Az első feljegyzések szerint a kávé eredetileg Afrikából származik. Az arabica kávé Közép-Afrikából, azon belül is Szudán és Etiópia területéről terjedt el. Innen az arabica kávé az Arab-félszigetre került. Neve is erre utal, mint arab kávé.

Eleinte nem létezett még kávépörkölés. A kávé élénkítő hatását azonban már korábban is ismerték. Legelőször az arabok kezdték pörkölni a kávét és ennek volt köszönhető, hogy sokkal finomabb, aromásabb lett.

Féltették is ezt az értékes italt. Tartottak tőle, hogy esetleg mások is kávétermesztésbe kezdenek, ezért érdekes dolgot találtak ki ennek megakadályozására. A kávébabot megfőzték, mielőtt továbbadták volna. Így megakadályozták az idegen csíráztatást.

Ám titokban mégis sikerült csíráztatható kávébabokat kicsempészni a 17. század elején. Ezt követően pedig már megállíthatatlan volt a gyarmatokon történő kávéültetvények létesítése és így az egész világon való elterjedése
Rögtön kezdjük az arabica génállományával. Ennek a kávébabnak 44 kromoszómája van. Ez is megmagyarázza, miért olyan aromás pörkölés után.

Sokkal több törődést igényel, mint robuszta társa. Egyáltalán nem igénytelen. Gyökerei mélyre hatolóak és szétterülőek, ezért a tápanyagban gazdag, laza talajt szeretik.Arabica kávék

Nem szeretik a nagy meleget, általában 15-25 Celsius-fok között indul virágzásnak. Fontos az arabicának, hogy kiegyenlített hőmérsékletű területen feküdjön.

Ehhez az egyenlítő környéki területek 1000-2000 m-es tengerszint feletti magasságai biztosítanak számára kedvező feltételeket.

Csapadék terén sem szereti a szélsőségeket. Ideális az évenkénti 1400-2200 mm közötti csapadékmennyiség. Esőzés után virágzik.

Amit még fontos tudni az arabica kávébabokról:

olajtartalmuk: 15-17%
cukortartalmuk: 6-9%
koffeintartalmuk: 0,8-1,4%

Milyen kávékat készítenek arabica kávéból?
Arabica kávéból ugyanúgy készítenek instant kávét is és hagyományos, vízben nem oldódó kávét is. Sőt, zöld kávé formájában is kapható. A zöld kávéként való fogyasztása leginkább fogyókúrás céllal terjedt el, valamint magasabb antioxidáns tartalma miatt is kedvelik.

Arabica kávé ára
Általában a tiszta arabica kávét tartalmazó kávéfajták ára a legmagasabb. Az arabica kávékat ezért sokszor robusta kávéfajtával is vegyítik. Egy kávé minél több arabicát tartalmaz, annál aromásabb.

Az 100% arabica kávék kilogrammonkénti ára általában pár ezer Forinttól indul. De az igazi rekordot a világ 10 legdrágább kávéja tartja.

3672cbe2c0c828cbf46e65ce34e551d0.jpg

Szólj hozzá

Kávé Betterware Arabica Kávé