Arabica kávé jellemzői - Legjobb kávé!
Az első feljegyzések szerint a kávé eredetileg Afrikából származik. Az arabica kávé Közép-Afrikából, azon belül is Szudán és Etiópia területéről terjedt el. Innen az arabica kávé az Arab-félszigetre került. Neve is erre utal, mint arab kávé.
Eleinte nem létezett még kávépörkölés. A kávé élénkítő hatását azonban már korábban is ismerték. Legelőször az arabok kezdték pörkölni a kávét és ennek volt köszönhető, hogy sokkal finomabb, aromásabb lett.
Rögtön kezdjük az arabica génállományával. Ennek a kávébabnak 44 kromoszómája van. Ez is megmagyarázza, miért olyan aromás pörkölés után.
Sokkal több törődést igényel, mint robuszta társa. Egyáltalán nem igénytelen. Gyökerei mélyre hatolóak és szétterülőek, ezért a tápanyagban gazdag, laza talajt szeretik.
Nem szeretik a nagy meleget, általában 15-25 Celsius-fok között indul virágzásnak. Fontos az arabicának, hogy kiegyenlített hőmérsékletű területen feküdjön.
Ehhez az egyenlítő környéki területek 1000-2000 m-es tengerszint feletti magasságai biztosítanak számára kedvező feltételeket.
Csapadék terén sem szereti a szélsőségeket. Ideális az évenkénti 1400-2200 mm közötti
csapadékmennyiség. Esőzés után virágzik.
Amit még fontos tudni az arabica kávébabokról:
- olajtartalmuk: 15-17%
- cukortartalmuk: 6-9%
- koffeintartalmuk: 0,8-1,4%
Arabica kávéból ugyanúgy készítenek instant kávét is és hagyományos, vízben nem oldódó kávét is. Sőt, zöld kávé formájában is kapható. A zöld kávéként való fogyasztása leginkább fogyókúrás céllal terjedt el, valamint magasabb antioxidáns tartalma miatt is kedvelik.
Arabica kávé ára
Általában a tiszta arabica kávét tartalmazó kávéfajták ára a legmagasabb. Az arabica kávékat ezért sokszor robusta kávéfajtával is vegyítik. Egy kávé minél több arabicát tartalmaz, annál aromásabb.
Az 100% arabica kávék kilogrammonkénti ára általában pár ezer Forinttól indul. De az igazi rekordot a világ 10 legdrágább kávéja tartja.
Nézd meg te is kínálatunkat a BlueNature-től: http://www.betterware.hu/11-kavek